Athens Symphony Orchestra & Spiral Trio
Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων & Spiral Trio (ΕΛΛΑΔΑ)
«Jazz Around the World»
Διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Τσελίκας
Η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων συμπράττει με το Spiral Trio σε αυθεντικές συνθέσεις και διασκευές του Σπύρου Μάνεση, επηρεασμένες από διαφορετικούς πολιτισμούς, σε ενορχήστρωση και μουσική διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα. Ένα μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, όπου Spiral Trio και Συμφωνική Ορχήστρα συνομιλούν πάνω σε μελωδίες των Paul McCartney, Antonio Carlos Jobim, John Kern, Chico Buarque και μουσικές των Σπύρου Μάνεση, Joao Hasselberg και Kaspars Kurdeko.
Ο Ανδρέας Τσελίκας αναδείχτηκε διεθνώς ως διευθυντής ορχήστρας μετά τη βράβευσή του στον Διεθνή Διαγωνισμό για νέους μαέστρους «Jean Sibelius» (2005). Από το 1998, έχει διευθύνει όπερες, μπαλέτα και συναυλίες σε μερικές από τις σημαντικότερες αίθουσες του κόσμου και διευθύνει σε τακτική βάση τη Συμφωνική Ορχήστρα Δ.Α., την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, αναδεικνύοντας συστηματικά νέους συνθέτες και σολίστ. Είναι μόνιμος Αρχιμουσικός της Συμφωνικής Ορχήστρας Δ.Α., Μουσικός Διευθυντής της Ορχήστρας του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής και της ομάδας σύγχρονης όπερας «The Medium Project».
Η Συμφωνική Ορχήστρα Δ.Α. ιδρύθηκε το 1996 και βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή των δρώμενων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Με πλούσιο ρεπερτόριο, από το μπαρόκ μέχρι τη σύγχρονη δημιουργία, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην έντεχνη ελληνική μουσική. Έχει παρουσιάσει σημαντικές όπερες σε σύμπραξη με καταξιωμένους σολίστ του λυρικού θεάτρου. Οι τρεις μόνιμοι αρχιμουσικοί της είναι οι Ελευθέριος Καλκάνης, Μιχάλης Οικονόμου και Ανδρέας Τσελίκας.
Spiral Trio
Σπύρος Μάνεσης (πιάνο), Αριώνας Γυφτάκης (κοντραμπάσο), Αναστάσης Γούλιαρης (τύμπανα)
Ο Σπύρος Μάνεσης σπούδασε μουσικολογία, κλασικό και jazz πιάνο. Έχει περιοδεύσει διεθνώς και έχει συνεργαστεί με μουσικούς όπως οι D. Bowman, G. Hekselman, JD Walter, M. Abrams, B. Janke, M. Pollak, H. Cornell, J. Hasselberg, K. Kurdeko, Σαβ. Γιαννάτου, Π. Κλαμπάνης, Χρ. Ραφαηλίδης, Δ. Γαλάνη, Α. Πολυζωγόπουλος, Τ. Πατερέλης, και με σημαντικές ορχήστρες όπως ορχήστρα της ΕΡΤ και η Orquestra do Norte. O Aρίωνας Γυφτάκης σπούδασε βιολί, αλλά σύντομα το ενδιαφέρον του για την jazz τον οδήγησε στο κοντραμπάσο. Σε ηλικία 17 ετών, κέρδισε υποτροφία για το Berklee College Of Music. Έχει συνεργαστεί με τους Γ. Κοντραφούρη, D. Whitfield, Α. Πολυζωγόπουλο, Γ. Τσιρόπουλο, D. Rotem, κ.α. Ο Αναστάσης Γούλιαρης μαθήτευσε δίπλα στο Νίκο Σιδηροκαστρίτη και το Σύλβιο Σύρρο, που τον καθοδήγησε στο jazz ιδίωμα. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες μουσικούς και έχει περιοδεύσει σε Ελλάδα και εξωτερικό.