Ολλανδία

Amina Figarova

Το όνομα της Amina Figarova συνδέεται με δημιουργικές στιγμές μουσικής σύνθεσης και πιανιστικής προσέγγισης, σε ότι αφορά τη τζαζ που προέρχεται από την Ευρώπη  ή από τον ευρύτερο χώρο πέριξ αυτής. Με καταγωγή από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου έμαθε να παίζει πιάνο και να συνθέτει από πολύ μικρή ηλικία,  ζει στο Ρότερνταμ, το οποίο αποτελεί και τη βάση της.

Η εγκατάστασή της στην Ευρώπη συνέβαλε στην ανάδειξη του  ταλέντου της, κάνοντας την  περιζήτητη. Έτσι, ως όνομα,  ακούστηκε σε φεστιβάλ και κλαμπς όπως στα The North Sea Jazz Festival, New Orleans Jazz Festival, Capetown International Jazzfestival, Salvador Bahia Jazz Festival, Yoshi’s, Blue Note Jazz Club κ.ά. Το πρώτο της άλμπουμ, “Attraction”, που κυκλοφόρησε το 1994,  αποτέλεσε το  ουσιαστικό ξεκίνημα για την καριέρα της ως πιανίστριας και συνθέτριας, καθώς το υλικό του ήταν αποκλειστικά δικό της (πράγμα που ισχύει και στα μετέπειτα άλμπουμς της). Τον Μάρτιο του 2000  προσεκλήθη για συναυλίες στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ξεκίνησε το γκρουπ της, με το όνομα Amina Figarova International Band. Από τότε  έχει εκδόσει  δυο live άλμπουμς. Επίσης, σε συνεργασία με τους Kim Prevost και Bill Solley από τη Νέα Ορλεάνη, δημιούργησε  το άλμπουμ “On Canal Street”, ενώ παράλληλα έκανε και εμφανίσεις με την τραγουδίστρια Denise Jannah και το γκρουπ American All Stars Band (με τους James Moody, Nathan Davis, Claudio Roditi, Larry Corryell κ.ά.). Αυτή την εποχή η Amina Figarova έχει δυο μόνιμα γκρουπ: το σεπτέτο της, με μουσικούς από την Ολλανδία και το Βέλγιο, και το Amina Figarova International Quintet. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το άλμπουμ της, “September Suite”.

Amina Figarova (πιάνο), Bart Platteau (φλάουτο), Wiro Mahieu (κοντραμπάσο), Joost van Schaik (ντραμς), Marcel Robert Reijs (σαξόφωνο)

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Καλλιτέχνης: Amina Figarova
  • Χρονιά: 2006
  • Χώρα: Ολλανδία

Log in