menu-jazz2

Νέα

20 χρόνια... and counting!

20 χρόνια… and counting!

του Γιώργου Χαρωνίτη

Είναι μια ολόκληρη ζωή – όταν όμως καλείσαι να κάνεις ένα flash back στις πιο σημαντικές της στιγμές, ο νους επικεντρώνεται στην ουσία: στο πώς χτίστηκε μια πραγματική μουσική γιορτή μέσα στα χρόνια (20 για την ακρίβεια, ακόμα κι αν το 20ο έχει πάρει… μετάθεση για του χρόνου και οι live μουσικές που θα στόλιζαν την Τεχνόπολη στα τέλη αυτού του μήνα έχουν μετατραπεί σε εσωτερικές σιωπές και τα πλήθη που θα γέμιζαν τον χώρο της είναι για φέτος μια αναγκαία απουσία.

20 χρόνια πριν, τέλος άνοιξης του 2001, εντελώς out of the blue ξεπήδησε το 1ο European Jazz Festival in Athens – συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τα μορφωτικά τμήματα των πρεσβειών ή τα πολιτιστικά ιδρύματα της των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα μας. Το γεγονός ότι όλες οι εκδηλώσεις ήσαν με ελεύθερη είσοδο και το ότι είχαν μια αδιαμφισβήτητα υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα έγινε ισχυρός πόλος έλξης και ενδιαφέροντος ούτως ώστε, από εκεί και μετά και χρονιά με τη χρονιά, το φεστιβάλ να ισχυροποιείται ως θεσμός και να χτίζει τον καλλιτεχνικό και δημιουργικό χαρακτήρα του.

Είχα την τύχη να ζήσω από κοντά αυτό το χτίσιμο καθώς, ως συνεκδότης / διευθυντής του περιοδικού «Jazz & Τζαζ» είχα αναλάβει την «υποχρέωση» να επικοινωνώ τα events του φεστιβάλ τόσο με αναλυτικά και εκτενή άρθρα όσο και με τη δημιουργία και κυκλοφορία ενός CD που, ουσιαστικά, αποτελούσε την ηχητική ταυτότητα του φεστιβάλ για εκείνη τη χρονιά και κυκλοφορούσε μαζί με το μαγιάτικο τεύχος του περιοδικού. Αυτό γινόταν ανελλιπώς από το 2002 ως και το 2013 οπότε το περιοδικό αναγκάστηκε να αναστείλει την κυκλοφορία του – αλλά ας μην επεκταθώ περισσότερο επ’ αυτού.

Έτσι, από την πρώτη στιγμή – και πολύ έγκαιρα – συνειδητοποιούσε κανείς πως είχε να κάνει με ένα φεστιβάλ υψηλού επιπέδου, με πολλά νέα ταλαντούχα πρόσωπα από κάθε γωνιά της Ευρώπης αλλά και με ονόματα ήδη φτασμένα, όπως ο τρομπετίστας Paolo Fresu ή ο πιανίστας Benoit Delbecq. Και ταλεντάρες όπως ο δικός μας Γιώργος Κοντραφούρης, φυσικά.

Η αίσθηση αυτή γινόταν όλο και πιο έντονη κάθε χρόνο, η Τεχνόπολη τέλη Μαΐου-αρχές Ιουνίου γέμιζε από κόσμο, νέο κατά βάση, που απολάμβανε μια πραγματική μουσική γιορτή με ήχους και ρυθμούς από την πιο βαθιά παράδοση ως την πιο αγνή πρωτοπορία, προσανατολισμένους σε ένα σύγχρονο ηχητικό φάσμα, κυρίως. Πάντα είχε κανείς να ανακαλύψει εδώ πράγματα που μπορούσαν να διευρύνουν την αισθητική / καλλιτεχνική του εμπειρία και σίγουρα πολλές στιγμές που τον έκαναν να νιώθει ευχαριστημένος και γεμάτος.

Τα χρόνια κύλησαν και το πεδίο εφαρμογής του φεστιβάλ διευρύνθηκε – αρχικά στην υπόλοιπη Ευρώπη και μετά στον κόσμο – και, βαθμιαία, μετονομάστηκε σε Athens Technopolis Jazz Festival, εμπλουτίζοντας τον καλλιτεχνικό χαρακτήρα του αλλά και εντείνοντας την ελληνική μουσική του διάσταση. Είναι ένα φεστιβάλ σε διαρκή ζωντανή πορεία και εξέλιξη και αυτό καλείται να αποδεικνύει κάθε χρονιά. Ακόμα και φέτος που, αναπόφευκτα, θα μας οδηγήσει στη γιορτή του 2021…

Log in